Berekening van de CO2-besparing
De campagne draaide om 12 recepten, zoals kip kerrie met rijst, erwtensoep met worst en lasagne, die origineel vlees bevatten. In de campagne werden voor deze recepten vegetarische varianten onder de aandacht gebracht, bijvoorbeeld met een vleesvervanger of een (groente)alternatief, zoals noten of kikkererwten.
Met behulp van de onderzoeksmethode
Levenscyclusanalyse (LCA) hebben wij van deze 12 recepten de impact op klimaatverandering (CO
2-uitstoot) in kaart gebracht. Hiervoor maakten we een vergelijking tussen de recepten met vlees en de twee vegetarische alternatieven (vleesvervanger en een (groente)alternatief). De gehele keten van de producten in de recepten werd onder de loep genomen, dus van grondstofgebruik, verpakking, transport, koeling in de supermarkt, bereiding bij de consument thuis en uiteindelijk de afvalverwerking van de verpakking.
Aan de hand van de verkoopcijfers tijdens de campagneperiode (in vergelijking met de gemiddelde verkoopcijfers) konden we de totale CO
2-besparing berekenen.