Webinar Serie: Environmental Footprinting of Food Value Chains

Webinar serie - Environmental Footprinting of Food Value Chains

Doe mee met onze online training in maart 2021


 • Heb je gehoord over milieu-footprinting of Life Cycle Assessment (LCA)? Wil je hier meer over weten - of je kennis weer eens opfrissen?
 • Wil jij je organisatie future-proof maken, en aan de slag gaan met life cycle thinking?
 • Heeft jouw bedrijf duurzaamheidsambities en wil je weten waar je moet beginnen om hier echt werk van te maken?
 • Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en wil je meer weten over milieu-footprinting van agri-food producten?

Schrijf je in voor onze online webinar serie

Datum: 1 - 8 maart 2021

(specifieke dagen en ochtend- of middagsessies hangen af van de keuze voor de modules)

Locatie: Online


Schrijf je nu in - stuur een e-mail naar laura@blonkconsultants.nl


Verbreed en verdiep je kennis met onze interactieve webinar serie! Zonder reistijd en geheel aangepast op de huidige corona-situatie, ga je in deze training aan de slag met milieu-footprinting van voedingsmiddelen en diervoederproducten. Je leert hoe je dit kan toepassen binnen jouw organisatie. Na afloop blijf je online toegang houden tot de video's en het trainingsmateriaal. Je kan mee doen vanaf elke locatie ter wereld, in de planning hebben we rekening gehouden met de verschillende tijdszones.

Focus van de training

De eerste twee sessies vormen de basis van de training, en zijn hetzelfde voor alle deelnemers. In de derde sessie ga je dieper in op een productcategorie die het meest relevant is voor jou. Uiteraard is het mogelijk om je in te schrijven voor meerdere sessies en dus meer te leren over verschillende productcategorieën.

Sessie 1: Landscape of Environmental Footprinting in the Agri-food sector

1 maart 2021 (10.00 of 15.00 uur (CET))
In deze sessie leer je meer over de basis principes van milieu-footprinting en LCA. We gaan dieper in op vragen zoals: wat zijn de drijfveren voor duurzaamheid en wat de rol van life cycle environmental management hierin? Wat zijn de huidige ontwikkelingen in de Europese context en op het gebied van beleid, zoals bijvoorbeeld de EU Green Deal, 'Green Claims' en de Europese Farm-to-Fork strategie? Diverse case studies van bedrijven die LCA in hun duurzaamheidsstrategie hebben omarmd passeren de revue.

Sessie 2: Environmental Footprinting Methodology


2 maart 2021 (10:00 of 15:00 uur (CET))
Tijdens deze sessie nemen we je stap voor stap mee in de LCA methodologie. Je leert over de verschillen tussen een ISO LCA studie en Product Environmental Footprint (PEF) studies. Aan de hand van voorbeelden leer je meer over de cruciale, en soms ook controversiële, keuzes die gemaakt moeten worden wanneer je een LCA-studie uitvoert. Ook de beperkingen die horen bij een LCA-studie worden uitgelicht. Tot slot, recente methodologische ontwikkelingen worden behandeld, denk aan koolstofvastlegging, plastic soep en biodiversiteit. Een opdracht is onderdeel van deze sessie.

Sessie 3: Specialist session

3, 4, 5 en 8 maart 2021 (15.00 uur(CET))
In de derde sessie zoom je in op een product categorie naar keuze. Gevorderde methodologische onderwerpen en de laatste ontwikkelingen worden behandeld. Uiteraard ondersteund met diverse case studies en praktijkvoorbeelden.
Je kan kiezen uit de volgende sessies:

 • Akkerbouw en tuinbouw (3 maart): In deze sessie worden zowel voedselproducten als diervoederproducten behandeld. Je leert meer over on-farm emissies en hoe deze impact op het milieu veroorzaken. Daarnaast kijken we naar land use change, koolstofvastlegging en biogene koolstofemissies. Naast akkerbouw behandelen we ook tuinbouwsystemen in deze sessie. Tot slot leer je meer over de beperkingen van milieu-impacts, zoals toxiciteit.
 • Dierlijke productiesystemen (4 maart): In deze sessie duik je in verschillende dierhouderij- en slachterijsystemen, zoals varken, rund, kip en vis. Je leert meer over on-farm emissies, diervoeder en parameters die de milieu-performance van dierhouderijsystemen beïnvloeden.
 • Retail producten (5 maart): Deze sessie gaat in op de footprinting van voedingsmiddelen op retail- en consumptieniveau. Je leert meer over de relevantie van farm-to-fork analyses en onderzoekt de milieu-hotspots van de gehele productieketen tot en met de consumentenfase. Tot slot, we gaan ook in op relevante standaarden en (software) tools en de huidige Europese ontwikkelingen.
 • Innovatieve/novel food producten (8 maart): Deze sessie is gericht op novel food ingrediënten die steeds meer in de schijnwerpers staan, denk aan plantaardige proteïnen, vleesvervangers en gefermenteerde producten. We zoomen in op de productiesystemen en onderzoeken verandering in levensstijl en diëten die ontstaan in deze markt voor nieuwe voedingsmiddelen.
Wil je meer weten over een specifieke sessies, is er een specifiek onderwerp dat niet op de agenda staat? Of ben je geïnteresseerd in een in-company training voor jou en je collega's?
Neem contact op met Laura Wolf, stuur een e-mail naar laura@blonkconsultants.nl.


De training en het trainingsmateriaal is in het Engels. Je hebt geen toegang tot of kennis van LCA software nodig om deel te nemen aan de training.


Ontmoet de trainers

Door de jaren heen is Blonk Consultants een van de specialisten op het gebied van LCA en milieu-footprinting in de agro-food sector geworden. Onze experts hebben de kennis en ervaring in huis om jou meer te leren over dit vakgebied. Bovendien zijn ze erg enthousiast om hun kennis met jou te delen!

De trainers voor deze webinar serie zijn:

 • Elena Koukouna, Sustainability consultant en LCA expert
 • Jasper Scholten, Senior consultant, manager Life Cycle Assessment & Carbon Footprinting

Jouw investering

Afhankelijk van de keuze voor één of meerdere specialist sessies is de tijdsinvestering ongeveer 1 dag in totaal. Elke sessie duurt circa 3 uur. Voor de individuele coaching sessie hebben we ongeveer 1 uur gereserveerd.

Business & Academisch
Non-profit*
Volledige training
(incl. een specialist sessie naar keuze)
995 euro 695 euro
Toevoeging van een tweede specialist sessie 300 euro 250 euro
Toevoeging van een derde of vierde specialist sessie 175 euro 150 euro
Prijzen zijn exclusief BTW.
Houd er rekening mee dat de training pas doorgaat bij een minimum aantal deelnemers, lees hiervoor de voorwaarden

*Max. 10 plekken beschikbaar.
 

Wat is inbegrepen?

 • 3 interactieve online sessies van circa 3 uur.
 • Online toegang tot alle video's, presentaties, hand-outs en opdrachten.
 • 1 uur individuele follow-up coaching door onze experts.
 • Deelnamecertificaat.

Ja!
Ik wil mee doen en meer leren over milieu-footprinting en bijdragen aan een duurzamere wereld.Meer informatie
Heb je vragen over de online training? Of heb je interesse in een in-company training?
Neem contact op met Laura Wolf, stuur een e-mail naarlaura@blonkconsultants.nl of bel +31 (0)182 579970.