Alles weergeven
Milieu-footprint methodiek tuinbouw

Milieu-footprint methodiek tuinbouw

Hoe bereken je de footprint van tuinbouwproducten en speel je in op de toenemende vraag naar duurzame producten?

Ontwikkeling van de 'HortiFootprint Category Rules'

De vraag naar duurzaam geproduceerde tuinbouwproducten, zoals fruit, groenten, bloemen en planten, neemt toe. Consumenten, producenten en retailers willen meer weten over de milieu-impact van de deze producten. Echter, tot nu toe, was er geen standaard methodologie beschikbaar om de impact te berekenen. Om aan de vraag van de consument en de sector te voldoen, is in 2018 een project gestart om uniforme milieu-footprint rekenregels, die aansluiten bij de Europese ontwikkelingen, voor de gehele tuinbouwsector op te stellen. Op 20 juli j.l. zijn de resultaten en de ‘HortiFootprint Category Rules’ (HFCR) gepresenteerd en beschikbaar gesteld voor de sector. Blonk Consultants zat in het projectteam en was betrokken bij de ontwikkeling van de rekenregels, gebaseerd op de levenscyclusanalyse (LCA) methodologie.

Waarom een nieuwe footprint methodologie?

Andere bestaande methodologieën om de milieu-impact van tuinbouwproducten te berekenen, zoals de PAS 2050-1:2012, zijn beperkt, omdat de focus slechts op één impactcategorie (klimaatverandering) ligt. Om een completer beeld te geven van alle milieu-impacts, die worden veroorzaakt door de tuinbouwsector, was het nodig om een robuuste methodologie te ontwikkelen die meerdere milieu-impactcategorieën in beschouwing neemt. Bijvoorbeeld gerelateerd aan kunstmest- en pesticide-gebruik. Het doel is de ontwikkeling van een complete en consistente footprint methodologie die door de gehele sector te gebruiken is, en die communicatie over de milieu-impact van tuinbouwproducten makkelijker maakt.

De opgestelde richtlijnen volgen, waar mogelijk en indien zinvol, de laatste Europese ontwikkelingen binnen de Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR).

Het HFCR-project is een initiatief van Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis en Wageningen Economic Research. Andere consortium partners zijn MPS, ABN AMRO Bank N.V., Rabobank, Glastuinbouw Nederland en Stichting Benefits of Nature. Het project is gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit via de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Onze betrokkenheid in het projectteam

Blonk Consultants was onderdeel van het projectteam dat de HFCR heeft ontwikkeling. We hebben hierbij samengewerkt met experts van Wageningen Economic Research en PRé Sustainability. Van de eerste screeningsfase tot de afronding van de methodologie, heeft Blonk Consultants een bijdrage geleverd. We konden hierbij putten uit onze jarenlange ervaring binnen de agri-foodsector en met de methodologie-ontwikkeling binnen de pilotprojecten voor de Europese PEFCRs.

Hoe pas je deze footprint-methodologie toe?

Het rapport ‘Hortifootprint Category Rules: Towards a PEFCR for horticultural products’ beschrijft de rekenregels voor het berekenen van de milieu-impact van tuinbouwproducten. Het document is voornamelijk gericht op LCA-professionals, omdat kennis van de LCA-methodologie nodig is om de rekenregels toe te passen en de milieu-impact te berekenen. De HFCR bevat 16 verschillende milieu-impactcategorieën, waaronder klimaatverandering, landgebruik, watergebruik en uitputting van grondstoffen. Het moet tuinbouwondernemers en andere spelers in de tuinbouwsector helpen om hun milieu-impact te monitoren, hotspots te identificeren en verbetermogelijkheden in kaart te brengen, om zo tot duurzamere producten te komen.

Ben je een tuinder, tuinbouwondernemer of andere stakeholder in de tuinbouwsector en geïnteresseerd in footprint-berekeningen?Lees meer of de HFCR Download HFCR rapport (in het Engels)

Wil je meer weten over de HFCR en hoe je dit kan toepassen voor jouw product of supply chain? Of ben je opzoek naar een partner die footprint-berekeningen kan maken van jouw producten? We helpen je graag.Meer informatie


Heb je vragen over de HortiFootprint Category Rules, of wil je weten hoe we footprint-berekeningen voor jouw producten kunnen maken?
Neem contact op met Paulina Gual, stuur een e-mail naar paulina@blonkconsultants.nl of bel +31 (0)182 579970.