Inzicht in de milieu-impact van voedingsmiddelen in de supermarkt

Inzicht in de milieu-impact van voedingsmiddelen in de supermarkt

‘Food Consumption Impact Datasets’ nu beschikbaar

De productie en consumptie van voedingsmiddelen hebben een impact op het milieu, denk aan klimaatverandering, watergebruik en landgebruik. Consumentenbewustzijn ten aanzien van duurzaamheid en voedsel groeit. Echter, het is nog steeds moeilijk om grip te krijgen op de milieu-impact van de voedingsmiddelen in onze supermarkten. Blonk Consultants heeft door de jaren heen veel inzichten en data verzameld van deze voedingsmiddelen. Onze ‘Food Consumption Impact Datasets’ bieden inzicht en kansen voor bedrijven en organisaties die zicht richten op een duurzamere wereld.

Door de jaren heen heeft Blonk Consultants diverse databases ontwikkeld, die milieu-impact data bevatten van diverse agri-food producten. We zijn er van overtuigd dat voedselconsumptie zowel duurzamer als gezonder moet worden. Enkele jaren geleden besloten we daarom om van het onderwerp ‘sustainable diets’ onze expertise te maken. In 2014 hebben we ‘Optimeal’ gelanceerd: een optimalisatie tool die antwoord geeft op voedselvragen die zowel gezondheid als duurzaamheid betreffen. In 2018 hebben we Optimeal naar een hoger niveau getild, door het web-based te maken en datasets van zeer hoge kwaliteit toe te voegen. Voor deze update hebben we op Europees niveau milieu- en nutritionele datasets ontwikkeld van voedingsmiddelen. Tegelijkertijd hebben we samen met RIVM een database ontwikkeld, met Nederlandse milieu-impact data voor een groot aantal voedingsmiddelen. Hierbij hebben we alle levenscyclusfases van een product meegenomen. Dus van het verbouwen van grondstoffen tot en met de consumenten- en afvalfase van het product. Dit betekent dat niet alleen de teelt en bewerking, maar ook de milieu-impact van de verpakking, distributie, retail, bereiding thuis en voedselverliezen in kaart zijn gebracht.
Food Consumption Impact Datasets_FINAL

Schematisch overzicht van de 'Food Consumption Impact Datasets'

Deze datasets hebben we intern gebruikt voor diverse projecten, maar nu hebben we besloten om deze waardevolle data te delen met de wereld. Beschikbaarheid van goede data is namelijk de start voor een duurzamer voedselconsumptiesysteem. De ‘Food Consumption Impact Datasets’ kunnen gebruikt worden voor milieu-analyses van voedingsmiddelen. De datasets zijn consistent en kwalitatief van hoog niveau. Ze bieden bedrijven en organisaties tal van mogelijkheden voor de ontwikkeling van oplossingen, tools en rapportages gericht op de transitie naar een duurzame wereld.

Nieuw op onze Tool portal: Food Consumption Impact Datasets

De Blonk Tool Portal is ons online platform waar je databases, datasets en software tools kan vinden die je helpen om meer inzicht te krijgen in de duurzaamheid van agri-food producten, processen en innovaties. We blijven de content op ons platform uitbreiden, deze keer door de ‘Food Consumption Impact Datasets’ beschikbaar te maken. Deze datasets bevatten milieu-impact informatie van meer dan 160 voedingsmiddelen, zoals kaas, sauzen, oploskoffie, fruit, chocolade, pasta en kant-en-klare soepen en bereidde salades. We hebben een Nederlandse dataset beschikbaar en een met Europese gemiddelden, gebaseerd op FoodEx, een gestandaardiseerd voedselclassificatie systeem ontwikkeld door de Europese Unie. Voor de herkomst van producten hebben we gebruik gemaakt van “markt mixen”, een Nederlands of Europees gemiddelde van de herkomstlanden van een bepaald product.
De datasets (zowel NL als EU) zijn beschikbaar in twee varianten:
  • Farm-to-Fork, de milieu-impact van alle fases van teelt tot en met consumptie.
  • Farm-to-Retail, de milieu-impact van alle fases tot en met het moment dat het product in de supermarkt ligt.
Tien verschillende milieu-impactcategorieën zijn beschikbaar, waaronder klimaatverandering (inclusief en exclusief landgebruiksverandering), landgebruik, waterconsumptie, vermesting en verzuring. Dit biedt mogelijkheden om meer dan alleen de carbon footprint te onderzoeken. De berekeningen zijn consistent en uitgevoerd volgens internationale richtlijnen en waar mogelijk (en zinvol) volgens de Europese Product Environmental Footprint (PEF) standaarden.

We hebben een Q&A document (in het Engels) opgesteld dat meer inzicht geeft in de producten die de datasets bevatten, de onderliggende methodologie en enkele notities ten aanzien van de beperkingen van de datasets.


Meer informatie


Ben je geïnteresseerd in de datasets, voor eigen gebruik of voor een tool?
Neem contact op met Laura Wolf voor meer informatie, stuur een e-mail naar laura@blonkconsultants.nl or bel +31 (0)182 579970.