Milieuprestaties sterk afhankelijk van opbrengst per hectare
Een belangrijke factor in die de milieu-impact van suiker bepaald is de opbrengst per hectare. De totale suikeropbrengst per hectare verschilt, in 2017, namelijk van 9 ton suiker per hectare voor suikerriet tot 15 ton per hectare voor suikerbieten.
Uit het onderzoek komt naar voren dat over het algemeen de productie van bietsuiker bij Suiker Unie het beste milieuprofiel heeft. Het heeft een lagere impact op klimaatverandering, fijnstofvorming, landgebruik en waterverbruik in vergelijking met rietsuikerproductie, uit Brazilië en India, en glucosestroop. Alleen rietsuiker uit India met een extra energieproductie heeft een lagere impact op klimaatverandering en fijnstofvorming, in vergelijking met bietsuiker van Suiker Unie. De milieuprestaties van rietsuiker zijn sterk afhankelijk van het productieland, vooral voor impact op klimaatverandering en waterverbruik, zeker als de emissies door landgebruiksverandering in beschouwing worden genomen.