Afgelopen maanden heeft Laura met Optimeal gewerkt om op zoek te gaan naar een duurzaam, gezond én haalbaar dieet voor de EU. De specifieke focus was de invloed van zuivel en rundvlees op het dieet. Deze afstudeerstage was deel van haar master Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar het bereiken van een beter dieet. Zowel op het gebied van gezondheid als op de milieu-impact is nog veel winst te boeken. Door middel van optimalisatie kunnen zowel voedingswaarde als de milieuscore van voedselproducten tegelijkertijd worden onderzocht. Binnen Blonk Consultants wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Recente voorbeelden zijn het
Menu van Morgen voor Nederland,
Eating for 2 Degrees voor UK. Er worden ook
studies uitgevoerd die landsgrenzen overstijgen. De conclusies van al deze studies komen overeen: de consumptie van groente, vis, volkoren granen, noten en peulvruchten moet omhoog en die van vlees omlaag. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met het feit dat de productie van bepaalde voedingsmiddelen aan elkaar gelinkt zijn. Zo levert een zuivelkoe natuurlijk melk, maar aan het einde van haar productieve leven levert zij ook vlees. Daarnaast is ook de productie van kalfsvlees gekoppeld aan de zuivelindustrie. Laura heeft in haar onderzoek specifiek naar deze koppelingen gekeken. Als we geen rundvlees meer eten, kunnen we ook geen zuivel consumeren; als we wel zuivel willen consumeren, zullen we ook wat rundvlees moeten eten.