Update GFLI Database diervoederproductie

Alles weergeven
Feed PEFCR first to be approved by the European Commission

Feed PEFCR first to be approved by the European Commission

 

Update GFLI Database Diervoederproductie

LCA Feed database update beschikbaar

Een geharmoniseerde rekenmethode is essentieel om de milieu-impact van dierlijke producten, zoals vlees, melk en eieren, op een eerlijke manier te berekenen. Om dit te bewerkstelligen hebben de wereldwijde diervoeder organisaties de ‘Global Feed LCA Institute’ (GFLI) gelanceerd.

Het doel van de GLFI is om zinvolle milieuberekeningen van dierlijke producten te ondersteunen en het stimuleren van continue verbeteringen op het gebied van milieuperformance in de diervoedersector.

Een van de projecten van het instituut is het beschikbaar maken van een Life Cycle Assessment (LCA) feed database. Deze gratis database bevat datasets voor diervoederingrediënten. De database is ontwikkeld door Blonk Consultants in lijn met de Agri-footprint database (LCA food database) en volgens de GFLI methodologie. Uiteindelijk wordt de GFLI database de internationale bron voor LCA informatie omtrent diervoederproductie en levert een bijdrage aan het verduurzamen van de sector. De nieuwste versie van de GFLI database is naar verwachting binnenkort beschikbaar via de Blonk Consultants Tool Portal.

Update GFLI database

In december 2018 is de eerste versie van de GFLI database gelanceerd. In de laatste maanden is de database door Blonk Consultants geüpdatet en in juli 2019 is een nieuwe versie gepubliceerd. Deze nieuwste versie bevat milieu-impact informatie van 962 belangrijke diervoederingrediënten. In vergelijking met de eerste versie, uit December 2018, is deze dataset wat minder uitgebreid. De reden hiervoor is dat bijvoorbeeld startmateriaal, co-producten, tussenproducten en materialen niet zijn meegenomen, omdat ze niet relevant zijn voor diervoedertoepassingen.


De laatste toevoegingen zijn:

  • Canadese gewasdata op provinciaal/regionaal niveau voor verschillende gewassen (GFLI Canada project)
  • Uitbreiding van diervoeder uit visproducten (GFLI Fish feed project - nog in review en kan nog veranderen)
  • Diverse updates en revisies van marktmixen en totalen

GFLI database

Via de Blonk Consultants Tool Portal zijn onderstaande formats te downloaden. Er zijn drie allocatie opties beschikbaar: economische allocatie, bruto energie en massa-allocatie.

  • LCI impact resultaten (Excel format): milieu-impact resultaten van alle 962 ‘deliverables’ voor alle drie de allocatie-opties volgens de ReCiPe Midpoint Hierarchy methode. Deze methode bevat de volgende impact-categorieën: Global warming (including Land Use Change (LUC)), Global warming (excluding LUC), Stratospheric ozone depletion, Ionizing radiation, Ozone formation, Human health, Fine particulate matter formation, Terrestrial acidification, Freshwater eutrophication, Terrestrial ecotoxicity, Freshwater ecotoxicity, Marine ecotoxicity, Human carcinogenic toxicity, Human non-carcinogenic toxicity, Land use, Mineral resource scarcity, Fossil resource scarcity en Water consumption.
  • LCI system process data (CSV en ILCD format): ‘LCI system process data’ zijn (geaggregeerde) systemproces data die in SimaPro, of andere software, kunnen worden geïmporteerd voor verdere analyse.

Toekomstige updates

De GFLI database blijft in ontwikkeling. Voor de komende versies staan dan ook diverse updates gepland. Toekomstplannen zijn gericht op het toevoegen van ‘US processed feed products’ en Braziliaanse teeltdata voor diervoederproducten aan de database.

Methodologie en guidelines

In het document ‘GFLI methodology and project guidelines’ vind je meer informatie over de methodologie, datakwaliteit en modelleringskaders.


Meer informatie
Vragen over de GFLI database?
Neem contact op met Mike van Paassen via mike@blonkconsultants.nl of bel +31 (0)182 579970.