Stap 2. Bepalen van de basisprestatie door middel van stapsgewijze optimalisatie
In deze stap wordt de hoeveelheid van het product in stappen gevarieerd binnen het dieet, elke stap wordt geoptimaliseerd. Bij elke stap wordt het dieet aangepast, zodat het voldoet aan alle nutritionele randvoorwaarden. Dit betekent dat bij elke stap de hoeveelheid van andere voedingsmiddelen toe- of juist afneemt. Verder wordt bij elke stap de milieu-impact berekend. De resultaten van deze stapsgewijze optimalisatie voor melk (ten aanzien van klimaatverandering) zijn weergegeven in figuur 1.
De analyse laat zien dat de relatie tussen de voedingswaarde en de milieu-impact (ten aanzien van klimaatverandering) voor melk binnen een Nederlands dieet nagenoeg neutraal is. Met andere woorden; als een bron voor nuttige nutriënten is melk net zo milieu-efficiënt als de producten die worden gebruikt om melk te vervangen (Blonk Consultants, 2015). De resultaten voor de stapsgewijze optimalisatie van melk, voor klimaatverandering, zijn weergegeven in figuur 1. De helling van de lijn in figuur 1 is de SNB-score. Hoe lager de SNB-score hoe beter het profiel van het product. De SNB-score kan zelfs negatief zijn, dit betekent dat de milieu-impact van een voedingspatroon lager wordt naarmate er meer van het product wordt geconsumeerd. Dit is weergegeven in figuur 2. De SNB-score van melk ligt dichtbij 0. In vergelijking met de SNB-score van vlees is dit erg laag. Dit betekent dat melk een meer future-proof product is dan vlees. De SNB-score van brood ligt daarentegen onder de 0. Dit betekent dat een toename van brood in het dieet kan resulteren in een lagere milieu-impact van het totale dieet (dat tegelijkertijd gezond blijft).