Datasets in Optimeal 3.0 – Europese focus
Het gebruik van goede en betrouwbare data is essentieel bij het optimaliseren van voedingspatronen. Voor een succesvolle optimalisatie zijn vier typen data nodig:
- Start dieet;
- Nutritionele grenzen die bepalen wat een gezond dieet is;
- Nutritionele waarden van voedingsmiddelen (samenstelling vitamines, mineralen, aminozuren et cetera);
- Milieu-impact van voedingsmiddelen (zoals carbon footprint, landgebruik en fossiel energiegebruik).
De meegeleverde dataset in Optimeal 3.0 heeft een
Europese focus. Dit betekent dat het start dieet (referentie dieet) een gemiddeld Europees dieet betreft. Dit is gebaseerd op informatie van de
European Food Safety Authority (EFSA). Ook de nutritionele grenzen, die een gezond dieet definiëren, zijn gebaseerd op richtlijnen van EFSA. De nutritionele waarden van de voedingsmiddelen, dus de samenstelling van vitamines en mineralen, bestaat uit gemiddelden uit zeven Europese landen. De milieu-impact van de voedingsmiddelen in de dataset is berekend aan de hand van
levenscyclusanalyse (LCA). In een uitgebreid methodologiedocument wordt een toelichting gegeven op de data en gebruikte methodologie.